Studiebesök i Helsinge

Vi var och tittade på det projekt som vi hittat som är mest likt vår vision.
Denna bostad som ligger i ett växthus finns i Helsinge i Danmark. Ägarna driver också en handelsträdgård.

 Vi tycker om att listerna är svarta istället för aluminium. Vi får en bra bild av storlekar och volymer inne i växthuset även om detta är lite bredare än vad vi tänker oss. detta växthus är 20 meter brett och vårt ser ut att bli mellan fjorton och sexton meter brett, längden är trettio meter vilket är samma som vi planerar ha.

 

Vi kommer inte att låta husets fasad stå i direktkontakt med ytterklimatet så vi anser att en del av idén går förlorad, speciellt isolering och underhåll påverkas. istället kommer vi att få en passage mellan huset och växthuset där en ganska ansenlig del av växthusets markyta kommer att gå förlorad istället. Här har man valt en lättare träkonstruktion för att inte värmen ska ackumuleras i konstruktionen. Vi tänker oss tvärt om en så tung konstruktion som möjligt för att just ackumulera värmen över dygnet. Jag fick en känsla av kyla och fukt inne i själva bostaden. Jag tycker inte att man har utnyttjat möjligheterna som skapas av att bo i ett växthus. Man har marktegel på golvet som satt sig illa, det känns inte inomhus i växthuset uran mera växthus. Vi tänker oss ha et torrare klimat och hantera ytskikt och möblering mer som om de vore inomhus. 

Deenna trädgård har redan fem år på nacken så det är tydligt att det kommer att ta lång tid innan man känner den rätta djungelkänslan som vi vill ha. Det var öppet hus denna dag då vi var på besök. Min fru Bettan står med ryggen mot oss i grön och vitrutig skjorta. 

 Grönskan skapar en mycket rofylld atmosfär med gott om syre och dofter. Vi kommer att ha kinesiska vaktlar inhysta i växthuset för att skapa stämning och för att hålla efter småkryp. 

Taket är belagt med papp och är inte speciellt inbjudande plats. vi tänker oss behandla taket som ett golv och vi kommer att möblera trivsamt med mattor och innemöbler. avstånd mellan tak och tak är ganska samma som vi kommer attt ha, vårt hus kommer längre in från fasaden och mer plats kommer att vara tillgänglig uppe på taket. Stålkonstruktionen ger en stor öppen volym som ger ett generöst intryck.

 

Här ser vi en av de bättre lösningarna som vi kommer att ta med oss från Helsinge. en vackert infälld kattlucka.

 

Joomla templates by a4joomla