Bettantomten.JPGallahoppar.jpggertopernilla.jpg

Hälsosamt med ljus.

Betydelse av vår omgivning har visat sig enligt senare tids forskning och sjukvård är av stor betydelse för både vår fysiska och psykiska hälsa. Det finns i dag recept på ljusterapi vilket Region Skåne erbjuder och konstaterat att: 

"Ljuset har mycket större betydelse för vårt välbefinnande än vad vi tidigare trott. Ljusbehandling bygger på de effekter som ljus och mörkerväxlingar har på den sk tallkottkörteln. Denna producerar sömnhormonet melatoninMånga människor är extra känsliga och kommer i obalans vid ljusets och mörkrets växlingar under dygnet och de olika årstiderna.De drabbas av sömnproblem, onormal trötthet, minskad tankeskärpa, sämre kreativitet och depression. Vid vinterdepression uppkommer dessutom ofta ökat sötsaksbehov och viktökning. Nu kan dessa människor få hjälp med att förebygga, lindra och ofta bota dessa besvär med ljusbehandling."

Även om vi i norden inte har möjlighet i samma omfattning som i många andra delar av världen har av solljus, så kommer vårt klimatskal bestående av växthus ge oss möjligheten till att utnyttja de timmar av ljus solen har att erbjuda i norden utan hinder av väder och vind.

I vårt uterum (vilket Johan har beskrivit) ägnar vi ca sex månader om året och  vi känner alltid en längtan till att flytta ut där på våren.

Joomla templates by a4joomla